miercuri, 4 februarie 2009

Sa fim umani...

Sunt ferm convinsa ca oricine poate spune ceva despre poezie sau poate sa spuna cu sinceritate ca el citeste poezie pe langa banala proza,sau pe langa celebrele carti din colectia chic[sincer,sunt penibile..asta fiind parerea mea,nu-mi sariti in cap] si ca poate vorbi cu usurinta despre viata lui Eminescu.Si nu-i contrazic.De asemenea ,nu am nimic cu oamenii care cred ca poezia e o insiruire de versuri ce rimeaza,o insiruire fara noima.Cat despre cei ce inteleg prin poezie niste versuri de dragoste din melodia preferata,ei bine despre ei prefer sa nu comentez.
Intrebarea mea este :Cati o inteleg si cati se mai sensibilizeaza atunci cand citesc o poezie ? Dar imediat ce imi pun intrebarea vine si raspunsul pe care-l primesc uimitor de repede de la alter ego-ul meu.Acesta este « o doamne,cat de putini ! »Poate gresesc,dar ceva imi spune ca nu !
Cu articolul asta nu vreau sa ajung la concluzia ca romanii sunt prosti[si asa eu sustin sus si tare ca romanii sunt la baza niste oameni deosebit de inteligenti] ci ca sunt insensibili,neinteresati si incredibil de superficiali.Cum ar vrea cineva ca un om care inca aprecieaza fiorii iubirii sincere,nu pe cea cotidiana de tipul »fi cu mine ca sa fiu cu tine »,arta si sinceritatea, sa supravietuiasca printre acesti robotii ai societatii ?Caci eu nu gasesc o solutie[excluzand fuga pe o insula pustie].
Plecand de la aceasta idee vreau sa precizez ceva.In Romania sunt foarte multi care vor sa schimbe lumea.Peste tot,pe bloguri,pe afise ,pe bancile de la scoala vezi slogane de tipul « Sa schimbam lumea ».Insa eu ma intreb cati pornesc mai intai de la a se schimba pe ei ,apoi pe cei din jurul lor.Raspunsul este : uluitor de putini,caci toata lumea poate vedea ce greseli face cel de alaturi,insa putini pot vedea ce fac chiar ei.
Revenind la subiect,as spune ca stau sa ma gandesc ce va fi poezia pentru romani in urmatorii 20 de ani ?Cu sinceritate spun ca nici nu vreau sa aflu,caci romanii vor face in continuare ce stiu ei mai bine :sa involueze.
La final spun fara speranta ,cu un zambet larg pe fata :Sa nu uitam sa iubim...poezia !

Un comentariu:

  1. e din acelasi ciclu cu ce zicea Matasariu:"Credeti,copii,ca se mai poate schimba ceva in Romania",iar din penultima banca se aude sus si tare "NU!".M-a intrebat dupa aia de ce cred eu ca nu se mai poate schimba nimic...pai...
    aa...se mai poate schimba ceva?
    NU! (se aude scurt din penultima banca :)) )

    RăspundețiȘtergere